Een gelukkige Google-wereld

Jeff Jarvis, What Would Google Do? (2009)
Na het lezen van What Would Google Do? bekruimpt me het gevoel dat het allemaal net iets te veel van het goede is. Het eerste deel van het boek is een overtuigend betoog over de manier waarop Google de spelregels op het Internet veranderd heeft. Daar kan ik me prima in vinden, hoewel ik niet vind dat dit allemaal alleen aan Google te danken is. In het tweede deel past Jarvis de Google-methode toe op verschillende bedrijfstakken en maatschappelijke organisaties. Naar mijn mening drijft hij hier een beetje door. Om op het eerste deel terug te komen: Nog voor de internetbubbel barstte waren er al geluiden dat het internet onze manier van werken en leven zou veranderen. Er was spraken van een nieuwe economie en meer transparantie. Ik vond in mijn boekenkast een boek van Kevin Kelly uit 1998: New Rules for the New Economy. Hierin komen veel van de punten terug die Jarvis als typisch Google aanmerkt. Bijvoorbeeld de verandering van onze markt naar een plek van overvloed in plaats van schaarste, het gratis aanbieden vaan diensten en organisaties waar niet langer alleen de baas of grote bedrijven het het voor het zeggen hebben. Dit is enige jaren voordat Google een bedrijf van betekenis was.

Een ander boek dat ik heb staan is: De transparante wereld, van Roland van Kralingen uit 1999. Een Nederlandse visie op de manier waarop organisaties communiceren en de invloed die het internet hierop heeft. In beide gevallen gaat het om mensen die schreven over de idee├źn die door Jarvis aan Google worden toegedicht.

Ik denk wel dat Google in zijn bedrijfsvoering en de diensten die het aanbiedt een uitstekend voorbeeld is van de manier waarop het internet onze wereld aan het vernaderen is. Maar zeker niet de enige. Wat te denken van Facebook, MSN, Skype, Paypal of Marktplaats.nl? Er zijn nog wel een hele rij andere internet aanbieders te noemen die onze manier van communiceren, werken, leren en kopen ingrijpend hebben aangepast. Het mooie van Google is dat al dit soort diensten ontsloten worden via hun zoekmachine. Hoewel ook hier wel een kantekening bij te plaatsen is, want het lukt mij lang niet altijd om te vinden wat ik zoek. Ik weet dat Google voortdurend bezig is om hun zoekrobots te verbeteren maar ook voor een internet-gigant als zij, zijn er fysieke beperkingen.

Al met al een leuk en onderhoudend boek. Het dwingt zeker tot nadenken over wat we kunnen leren van het succes en de aanpak van Google. Maar volgens mij moeten we het nu ook weer niet overdrijven met Google, of zou dit een te Nederlandse, nuchtere, kijk op de zaken zijn?

Leave a Reply